fbpx

Word meester over je negatieve emoties

Word meester over je negatieve emoties

Iedereen heeft bepaalde natuurlijke kwaliteiten. Maar lang niet iedereen weet deze te benutten. En dat is jammer, want verder komen in je werk, controle hebben over je eigen leven en de stappen kunnen zetten die je wilt, dat kun jij ook. Dit noem ik ‘meestering’. Iedereen kan meester worden van zijn of haar eigen (werk)leven, en daarvoor heb ik een stappenplan gecreëerd. In deze reeks artikelen leg ik uit welke vijf stappen dat zijn. De derde stap naar meesterschap is het werken aan negatieve emoties. Maar hoe kun je die op de goede manier een plek geven?

Negatieve emoties

Van droom naar daad

In de eerste en tweede stap heb je geleerd naar jezelf te kijken en heldere doelen te stellen. Dat is belangrijk, als je weet wat je kunt en waar je naartoe wilt, kun je ook gaan handelen. Maar tussen droom en daad staat vaak veel in de weg, vooral jijzelf. Negatieve gevoelens vormen vaak een grote belemmering. Angst en onzekerheid zorgen ervoor dat je wel droomt, maar afhaakt op het moment dat je moet dóén.

Gebrek aan vertrouwen

Gevoelens van angst en onzekerheid zijn de normaalste zaak van de wereld. Iedereen ervaart ze weleens. Maar zeker als je er veel last van hebt, kunnen dit soort negatieve emoties je flink dwars zitten. Je wilt wel bepaalde stappen zetten, maar je onzekerheid en angstgevoelens drukken je potentie bij voorbaat weer de kop in. De kunst is om niet in de slachtofferrol te kruipen, maar het stuur over te pakken.

Op zoek gaan

Hoe graag je negatieve gevoelens ook wil onderdrukken, ze blijven altijd opkomen. Eigenlijk is het zoals onkruid: haal je het er niet met wortel en al uit, dan blijft het terugkomen. Tijd dus om op zoek te gaan naar de wortels van jouw onzekerheid. Wanneer merkte je voor het eerst dat je onzekerheid je dwarszat? Heeft het te maken met je opvoeding of zijn er andere situaties voorgevallen waar je zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen? Wanneer je weet waar je onzekerheid of angst ontstaan is, kun je veel gerichter aan de slag. Richt je daarnaast op positieve ervaringen. Wat was een moment dat je tóch iets deed ondanks je angst, waar ben je trots op? Op die manier creëer je bouwstenen die bijdragen aan je zelfvertrouwen.

Stap uit de slachtofferrol

De belangrijkste voorwaarde voor het kunnen terugpakken van de regie, is door uit de slachtofferrol te stappen. Dat voelt misschien gek, want misschien ben je je er helemaal niet van bewust dat je de slachtofferrol opzoekt. Vaak is de slachtofferrol een veilige plek. Als ‘slachtoffer’ hoef je immers geen verantwoordelijkheid te nemen voor je acties. Maar dit is een valkuil. De verantwoordelijkheid buiten jezelf plaatsen voelt wel veilig, maar helpt je niet om degene te worden die je wilt zijn. Wat de situatie ook is, jij bent altijd degene die bepaalt hoe je ermee omgaat. Het is belangrijk te onthouden dat jíj de tools hebt om je leven te beïnvloeden. Alleen jij kunt bepalen wat je wilt met je leven op werk- en privégebied.

Controle terugkrijgen

Bij Smart Steps bied ik een training aan speciaal voor groei en ontwikkeling. Wanneer jij vastzit in negatieve emoties of in de slachtofferrol, kan dit je weg naar persoonlijk meesterschap dwarsbomen. Daarom gaan we hiermee aan de slag. Met persoonlijk meesterschap kom jij erachter wat je wilt, maar vooral ook wat je niet meer wilt. Je leert omgaan met gevoelens van onzekerheid en angst. Je neemt de controle weer terug en kiest niet meer voor de veilige weg, maar voor de juiste weg.

Over Smart Steps

Ben jij klaar voor verandering? Ga dan de uitdaging aan door middel van persoonlijk meesterschap. Met de coaches van Smart Steps ga je aan de slag met een passend traject, dat bij jouw wensen en behoeftes past. We zetten belangrijke stappen richting jouw nieuwe doelen, met als eindresultaat een duidelijke koers. Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen om het beste uit jezelf te kunnen halen. Neem gerust contact met ons op voor vragen of een vrijblijvend gesprek.