fbpx

Stel doelen vast en bepaal je richting!

Stel doelen vast en bepaal je richting!

Iedereen heeft bepaalde natuurlijke kwaliteiten. Maar lang niet iedereen weet deze te benutten. En dat is jammer, want verder komen in je werk, controle hebben over je eigen leven en de stappen kunnen zetten die je wilt, dat kun jij ook. Dit noem ik ‘meestering’. Iedereen kan meester worden van zijn of haar eigen (werk)leven, en daarvoor heb ik een stappenplan gecreëerd. In deze reeks artikelen leg ik uit welke vijf stappen dat zijn. De eerste stap was zelfkennis creëren. Wanneer je dat hebt gedaan, wordt het tijd je richting te bepalen.

Doelen

Verder bouwen

Je weet wat je wilt en wat je kan. Je weet ook hoe je moet omgaan met valkuilen en uitdagingen. Met andere woorden: je hebt een duidelijke handleiding gemaakt van je eigen persoonlijkheid (zie de eerste stap!). Hartstikke mooi, maar hoe bouw je verder op dit fundament? Durf jij een lijn uit te stippelen en stappen te zetten? Veel mensen blijven hangen in de automatische piloot omdat dat nu eenmaal veilig voelt.

Automatische piloot

Wat voel je wanneer je op de automatische piloot staat? Je voert netjes elke dag weer je taken uit, maar eigenlijk weet je dat er meer in je zit. Je bent goed in wat je doet, maar eigenlijk geven de werkzaamheden je weinig inspiratie en uitdaging. En zo voel je je op den duur energieloos, verveeld of zelfs opgebrand. De oorzaak schuilt er vaak in dat je weet dat je iets anders wilt of nodig hebt, maar geen helder doel voor ogen hebt waar je naartoe kunt werken. Doelloosheid zorgt voor negatieve gevoelens. Want een vast patroon biedt wellicht veiligheid en structuur, maar zonder uitdagingen geeft het weinig voldoening.

Nieuwe inzichten

In mijn coachingtraject, ‘persoonlijk meesterschap’, breken we door dit patroon heen en gaan we op zoek naar je doelen. Dat helpt je om je hoogste potentieel te bereiken. Het dwingt je uit je comfortzone te stappen, waardoor je de ruimte krijgt voor allerlei nieuwe inzichten. Bovendien geven doelen een gevoel van zelfvertrouwen. Het zorgt er namelijk voor dat je je blijft ontwikkelen en je krijgt te zien wat het oplevert. Zo creëer je voldoening voor jezelf. Het stellen van nieuwe doelen doorbreekt de vicieuze cirkel waarin je zit.

Richting bepalen

De doelen die je wilt behalen hoeven niet altijd meteen concreet te zijn. Wel is een duidelijke richting belangrijk. Durf uit te spreken wat je wilt bereiken, wat je in beweging zet en bedenk waar je energie van krijgt. Wat je ook kiest, wat je ook wilt veranderen, door te durven kijken naar je groeipotentie en de stappen die daarvoor nodig zijn, voorkom je dat je blijft vastzitten in een brij vol met mogelijkheden.

Belangrijk thema

Het ontwikkelen van een resultaatgerichte mindset is een belangrijk thema bij persoonlijk meesterschap. Doelen stellen is hier een onderdeel van. Zodra de doelen of je richting op papier staan, moeten er natuurlijk ook stappen gezet worden om ze te bereiken. Aan de hand van meestering leer je niet alleen te ontdekken wat je doelen zijn, maar ook hoe je ze werkelijkheid kan laten worden. De volgende stappen – vertrouwen ontwikkelen, mensen om je heen verzamelen en gebruik maken van je omgeving – zijn hierbij van groot belang.

Smart Steps

Ben jij klaar voor verandering en wil jij af van gevoelens van doelloosheid? Kom in actie en ga aan de slag met jouw persoonlijk meesterschap. Bij Smart Steps werken we samen aan de hand van het stappenplan aan jouw persoonlijke doelen. Dat is spannend en uitdagend, maar vooral ontzettend leuk. Want elke stap brengt je dichter bij het einddoel: meester over jouw (werkende) leven!