fbpx

Stappen maken met Smart Steps

Stappen maken met Smart Steps

Dat coaching effectief kan worden ingezet bij klachten rondom persoonlijke ontwikkeling, is bekend. Maar ook op het gebied van teamontwikkeling en leiderschap kan coaching zeer waardevol zijn. Dat weet Isabel, trainer, coach en HR professional, als geen ander. Van jongs af aan werkt zij in HR en in 2010 is zij voor zichzelf begonnen. Inmiddels heeft ze beide disciplines (Smart HR en Equiniek) laten versmelten in Smart Steps.

smart steps

Een sprong wagen

‘Toen ik begon op de arbeidsmarkt, werkte ik als HR-adviseur’, vertelt Isabel. ‘Maar op een gegeven moment vond ik geen voldoening meer in mijn werk. Hoewel het HR-stuk mij bleef fascineren, wilde ik meer. Het was middenin de crisistijd en het bedrijf was aan het slinken. Er waren weinig groeikansen voor mij.’ Daarom leek het Isabel een goed moment om het zelf beter te gaan doen! Hoewel het crisistijd was en het werk niet voor het oprapen lag, waagde ze toch de sprong.

Op een beter spoor

Een spannende beslissing, maar wel eentje die goed bij Isabel past, zo legt ze uit. ‘Ik krijg er energie van om mensen en bedrijven verder te helpen en in beweging te krijgen. Als de zaken dan op de rit zijn, wordt het voor mij tijd voor een nieuwe klus. Zo is de variatie in werkzaamheden groot.’

Coachen met paarden

Isabel oefende haar coaching op individueel vlak uit, maar ook ‘coaching on the job’ was een onderdeel van haar rol als HR-adviseur. Naast haar werk had Isabel interesse in paarden. ‘Al vanaf mijn zesde ben ik met paarden bezig. Toch was ik lang sceptisch over het gebruik van paarden bij training. Het leek me te zweverig. Totdat een goede kennis me een keer overhaalde eens oefencliënt te zijn bij een training, dat veranderde mijn beeld compleet. Coaching met de hulp van paarden is helemaal niet zweverig, maar juist down to earth, praktisch, resultaatgericht en confronterend.’

Vinger op de zere plek leggen

‘Na die ervaring besloot ik zelf paarden in te zetten. Ik heb een coachopleiding met inzet van paarden gedaan om mijn kennis en kunde op gebied van coaching en paarden te laten samenkomen. Het effect van paardencoaching illustreer ik vaak aan de hand van een ervaring met een man die ik coachte. Deze man was manager in een bedrijf en functioneerde op zich aardig, maar niet zoals de directie het graag wilde zien. De resultaten bleven wat achter. Ondanks veel eerdere coachtrajecten konden ze maar niet de vinger op de zere plek leggen van waar het probleem nou precies zat.’

Herkenbaar

‘Tijdens mijn coaching on the job keek ik met hem mee, en kon hem zo wat adviezen op het gebied van communicatie meegeven. Toch kwamen we niet erg veel verder, ondanks dat de man heel welwillend was. Uiteindelijk stelde ik een sessie met paard voor, en de man stemde in. Eenmaal in de bak vroeg ik hem het paard in beweging te brengen. Meteen zette het paard zijn kont tegen de rand van de muur en stond stil, wat die man ook deed. Toen ik vroeg of dit herkenbaar voor hem was, zei hij gelijk: ‘Dit gebeurt altijd precies in mijn team!’. Hij was heel hard aan het werk om alle teamleden in beweging te krijgen, maar iedereen bleef stilstaan.’

Smart Steps

De spiegel die een paard kan vormen, is een belangrijk onderdeel van Smart Steps. ‘Naast de combinatie van mijn ervaring in de HR en de kracht van het paard, vind ik het ook heel belangrijk om breinkennis mee te geven aan mijn klanten. Als je een beetje weet hoe je brein werkt, kan je veel belemmerende overtuigingen en gedachten uit de weg ruimen. Met die inzichten kun je stappen gaan maken en resultaat boeken. En dát is waar Smart Steps voor staat.’