fbpx

Een paardenmiddel voor zelfinzicht en zelfvertrouwen

Een paardenmiddel voor zelfinzicht en zelfvertrouwen

‘Ik heb dat nog nooit gedaan, ik kan het niet’; ‘het lukt me vast niet’; ‘wat vind ik eigenlijk echt leuk?’ Herkenbare gedachtes? Voor veel mensen helaas wel. Ondanks dat ze al een leven lang met zichzelf zitten opgescheept, hebben ze nog steeds weinig grip op wie ze zijn en wat ze kunnen. Zonde, want daardoor belemmeren ze zichzelf op het gebied van groei en ontwikkeling.

zelfinzicht

Zelfinzicht

Als jij je zelfvertrouwen wilt vergroten maar niet weet hoe je dat moet aanpakken, ben je dan ook niet de enige. Niet voor niets zijn veel mensen op zoek naar een manier om te groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Zelfvertrouwen, persoonlijke groei, het uitbouwen van je valkuilen, beter samenwerken, het valt of staat allemaal bij een ding: zelfinzicht. Gelukkig is er een paardenmiddel beschikbaar dat je hierbij kan helpen.

Spiegel van gedrag

Bij Smart Steps kun je werken aan het verkrijgen van meer zelfinzicht door ‘meestering’: een methode waarbij aan de hand van paarden inzichtelijk wordt waaraan je kunt werken. Dat paarden nuttige dieren zijn bij ontwikkelvragen, dat weet je misschien wel. Maar hoe dat werkt? Paarden vertrouwen sterk op bepaalde signalen. Dat hebben ze nodig om te overleven. Wanneer iets op ze afkomt, reageren ze daar onmiddellijk op. Op die manier spiegelen ze jouw gedrag, soms op zeer confronterende wijze.

Confronterend, maar wel eerlijk

Dat is waardevol aangezien mensen veelal het conflict uit de weg gaan. Omdat ze er geen zin in hebben, bang zijn dat het uit de hand loopt of omdat ze een belang hebben in het bewaren van de lieve vrede. Bijna iedereen heeft een eigen agenda. Een eigen doel, waardoor ze je niet snel kritiek of commentaar zullen teruggeven. Een paard wordt niet gehinderd door dergelijke scrupules. Daardoor kun je erop vertrouwen dat datgene wat ze laten zien, klopt. Zodat je daar vervolgens je eigen conclusies uit kan trekken.

Zachte heelmeesters

Heel vaak is zo’n conclusie dat er meer speelt dan je eigenlijk dacht. Je wilt eigenlijk enkel werken aan het opbouwen van zelfvertrouwen, maar je komt zo tot de ontdekking dat je eerst aan de slag moet met het onderliggende probleem. Want waaróm heb je geen zelfvertrouwen? Daar heb je waarschijnlijk geen zin om over na te denken. Maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Pijnlijk én waardevol

Waar we bij ‘gewone’ coaching soms pas na vier sessies tot de kern van het probleem komen, lukt dat dankzij het paard meestal binnen twee. Want het paard is een nietsontziende spiegel, maar ook een betrouwbaar dier dat je het gevoel geeft letterlijk en figuurlijk te worden gedragen. Meestering kan pijnlijk zijn, maar waardevol. Ga maar na: groeipijn is tijdelijk oncomfortabel, maar noodzakelijk om groot en sterk te worden.