fbpx

Meesterschap leidt tot optimale teamresultaten

Meesterschap leidt tot optimale teamresultaten

‘There’s no ‘I’ in team’ is het welbekende gezegde. Maar voordat je een team in goede banen kunt leiden, moet je toch echt bij jezelf beginnen. Door eerst te focussen op jouw persoonlijke groei, zal het team ook groeien en betere teamresultaten leveren. Bij Smart Steps kun je daarom terecht voor een traject in persoonlijk meesterschap en teamontwikkeling.

meesterschap

Meesterschap

Een geolied team begint bij jezelf. Misschien laat je je onbewust vooral leiden door emoties en stress en schemert dit door in je lichaamstaal, houding, gedrag of energie. Zo straal je mogelijk iets anders uit dan je eigenlijk wilde, wat een bepaald effect sorteert op anderen. Door meer inzicht in je eigen gedachten en handelen te vergaren, kun je leren omgaan met eventuele valkuilen of belemmeringen. Zo blijf je beter in controle van de situatie en voorkom je dat je dingen zegt of doet die je eigenlijk niet bedoelt.

Transparantie

Als het om belangrijke leiderschapskwaliteiten gaat, staat helder communiceren met stip op één. Maar voordat je iets helder kunt overbrengen aan anderen, moet je dit eerst aan jezelf kunnen uitleggen. Begin daarom met het einde in gedachten en stel eerst je doelen, werkwijze en langetermijnvisie scherp. Pas als iedereen in het team overtuigd is van wat, hoe en waarom ze iets doen, kun je mensen motiveren. Wees dus transparant over elke stap in het werkproces.

Gemeenschappelijk doel

Zorg dat je samen toewerkt aan een gemeenschappelijk doel en dat iedereen zich hierbij betrokken voelt. Vraag om input van je teamleden en daag ze uit om mee te denken. Mensen gaan zich dan inzetten vanuit hun intrinsieke motivatie en volgen niet alleen jouw opdrachten op. Zo bouw je aan een gedeelde visie waarin iedereen zich kan vinden. Wanneer iedereen zich begrepen en gewaardeerd voelt binnen een team, zal dit de resultaten ten goede komen.

Teamsport

In elk sterk team zijn er duidelijke lijnen getrokken tussen elke speler. De juiste mensen staan op de juiste positie, er is een duidelijke rolverdeling en iedereen weet naar wie ze de bal moeten spelen en op wie ze kunnen rekenen voor back-up. Stel samenwerking en communicatie dus centraal om de beste teamprestaties neer te zetten. Door samen te werken en elkaar te sterken.

Openheid leidt tot leren

Wanneer je ergens in tekortschiet, is het belangrijk hier ook open over te kunnen zijn. Zo toon je je bereidheid om te leren en schep je vertrouwen, omdat jij hier eerlijk over durft te zijn. Dat is wel eens lastig. Realiseer je je dat niemand alles kan weten of doen. Dat is dan ook niet jouw taak. Wat wél van belang is dat je bereid bent te leren op welke manier je wel tot een antwoord kan komen. En daar kunnen jouw teamleden je bij helpen, maar dan moet je wel weten waar hun kwaliteiten liggen.

Ruimte creëren

Bied hiervoor een ruimte waarin iedereen zijn behoeften en grenzen kan aangeven. Door verkenning, herkenning en erkenning van elkaars kwaliteiten en verbeterpunten, ontstaat er een betere dynamiek binnen je team. Dit voorkomt dat mensen bang worden om hun fouten of tekortkomingen toe te geven, wat de groei van het team – en dus de prestaties - onderdrukt.

Over Smart Steps

Wil jij effectiever leren communiceren en leidinggeven? Ga dan de confrontatie aan door coaching met behulp van paarden. Je ontdekt dan hoe je gezien wordt als leider, wat jouw invloed is en waar je aan kunt werken. Misschien kom je niet motiverend of overtuigend over, voelen mensen zich niet begrepen of is er te weinig vertrouwen. Met Smart Steps ga je je richten op persoonlijke ontwikkeling én teamontwikkeling om zo betere teamresultaten te behalen.