Maak je meester van stressvolle situaties
Wist je dat maar liefst een op de zeven Nederlanders kampt met burn-outklachten? Stress is alomtegenwoordig in onze maatschappij. Maar wanneer er ook grote maatschappelijke problemen met verstrekkende gevolgen ontstaan, liggen stress, zorgen en burn-out al helemaal op de loer. Dat kan grote gezondheidsnadelen met zich meebrengen, iets wat we nu bepaald niet kunnen gebruiken. Maar hoe ga je om met stressvolle situaties?

Stressvolle situaties?
Stel je hoort een slecht nieuwsbericht waardoor je van slag raakt. Wat voel je dan? Waarschijnlijk merk je dat je sneller en hoger gaat ademen, je hart sneller klopt en je focus heel scherp en specifiek wordt. Randzaken merk je niet op en gaan langs je heen. Je hele lichaam is in feite in opperste staat van paraatheid. Dit is een heel normale stressreactie en kan voorkomen op verschillende momenten. Het komt doordat je lichaam plotseling adrenaline en cortisol produceert, hormonen die je scherp en alert maken.
Continu paraat
Dat is natuurlijk ontzettend handig wanneer je een deadline moet halen of bijvoorbeeld een creatieve oplossing moet bedenken om tóch te kunnen werken in een anderhalfmetersamenleving. Maar wanneer je lichaam continu in opperste paraatheid verkeert, is dat een behoorlijke schok voor je systeem. Het lichaam ontspant helemaal maar niet meer. Het gevolg? Klachten zoals slecht slapen, hoofdpijn, rug- of nekklachten en prikkelbaarheid.
Overmeester stress
Veel stressvolle situaties kun je helaas niet veranderen. Maar wél kun je veranderen hoe je ermee omgaat. En dat bepaalt grotendeels of en in welke mate je daadwerkelijk last hebt van stress. Jij wordt meester over stress, in plaats van andersom. Wie weet kun je het zelfs inzetten in jouw voordeel: op de momenten dat je er echt wat aan hebt. Er is een aantal zaken dat je kunt doen om beter controle te hebben over de mate van stress in jouw leven.
Adviezen
Adviezen om stressvolle situaties beter het hoofd te kunnen bieden zijn onder meer:
- Leer accepteren dat je niet alles kunt veranderen, en onderken wat het met je doet.
- Bepaal wat prioriteit heeft en hoe je daar invulling aan kunt geven binnen jouw grenzen. Houd je ook aan deze grenzen!
- Ontdek wat je ontspanning geeft en gebruik het om je hoofd leeg te maken.
- Las voldoende rust in (want geef toe: hoe vaak heb jij een koffiepauze overgeslagen om toch nog even die mail af te tikken?)
- Ruim tijd in voor vrienden of familie. Contact en aanraking zet positieve hormonen aan het werk.
- Zorg voor jezelf.
De kern
De kern van adviezen omtrent omgang met stressvolle situaties kun je samenvatten in een woord: zelfkennis. Pas wanneer je weet wat je nodig hebt, wat je grenzen zijn en wat je prettig vindt kun je de nodige veranderingen toepassen. Veranderingen waardoor je meer balans kan bewaren en boven alles: zelf in control bent. Meestering helpt je in te zien op welke manier je regie kunt nemen. Op die manier kan je het leven zo inrichten dat je er het optimale uit kunt halen. Meester over je eigen leven, ook in stressvolle periodes.