fbpx

Leiderschap begint bij persoonlijk meesterschap

Leiderschap begint bij persoonlijk meesterschap

Heb jij wel eens het gevoel dat je zelf niet in control bent, maar wel anderen moet aansturen? Dat je voorbijgaat aan je eigen behoeftes, maar tegelijkertijd moet proberen andermans behoeftes te begrijpen? Dat je niet bewust bent van je eigen krachten en valkuilen, maar wel die van je werknemers effectief moet inzetten? Leiderschap begint bij persoonlijk leiderschap. Pas wanneer je je eigen doelen en strategieën helder hebt, kun je ook optimaal leiding hebben over de algemene werkprocessen. Met Smart Steps leer je het beste uit jezelf en anderen te halen.

leiderschap

Onbewuste signalen

Soms ben je onbewust van je eigen leiderschapsstijl. Dat kan komen doordat je geen bewuste strategie hebt, of geen idee hebt van de manier waarop je overkomt. Je straalt dan iets uit zonder dat je dit zo bedoelt. Bewustwording van je uitstraling, houding en talenten is van fundamenteel belang voor effectief leiderschap. Paarden zijn een goed middel om je valkuilen en talenten inzichtelijk te maken. Het paard is erg intuïtief en pikt subtiele signalen op die jij ongemerkt uitzendt, zoals onzekerheid, angst, twijfel of frustratie.

Door de mand vallen?

Natuurlijk doe je je best om zo zelfverzekerd mogelijk voor een groep te staan. Maar soms kun je dat gevoel niet werkelijk vanbinnen oproepen. Dat zorgt vaak voor meer zenuwen en stress: je kunt bang zijn 'door de mand te vallen', of je gedraagt je niet als je natuurlijke zelf. Soms ervaar je deze gevoelens onbewust en begrijp je niet goed waarom je nu zo zenuwachtig of onzeker bent en daardoor overcompenseert. Je snapt niet waarom je maar niet goed kunt verbinden met de groep. Het paard houdt je een spiegel voor en confronteert jou met de lichaamstaal, houding en emoties die je uitstraalt. Dit is een weerspiegeling van jou als leider.

Ken je krachten

De basis van goed leiderschap is, kortom, een sterk zelfbewustzijn. Je haalt alleen het beste uit jezelf door te weten waar je krachten en verbeterpunten liggen. Bedenk eerst wat je wilt bereiken en wat je wilt uitstralen naar anderen. Wat weerhoudt je ervan om tot het gewenste resultaat te komen? Als je je bewust bent van de patronen die jou belemmeren, kun je hier beter grip op krijgen en deze doorbreken.

Grenzen verleggen

Een bekende valkuil is dat men steeds op dezelfde manier probeert de doelen te bereiken, ook als dit in het verleden niet (altijd) effectief bleek. Maar door steeds hetzelfde te doen, krijg je ook steeds dezelfde uitkomst. Durf daarom grenzen te verleggen. Openstaan voor de ideeën van anderen en veranderingen is soms eng. Maar wanneer anderen kritiek aandragen of hun zorgen uiten, zie dit dan als een kans om jezelf te verbeteren. Ga er niet vanuit dat je alles weet, maar blijf je kennis continu updaten. Zo ontwikkel jij je niet alleen door, maar dit zet ook een goed voorbeeld neer voor anderen om te blijven leren, groeien en ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling

Leg de focus daarom op persoonlijke ontwikkeling: van jezelf, maar ook je medewerkers. Je geeft het goede voorbeeld door vertrouwen uit te stralen en open te communiceren over je eigen tekortkomingen. Goed voor jezelf zorgen hoort daar ook bij. Door jezelf meer compassie te verlenen, kun je ook meer begrip tonen naar anderen.

(Zelf)sturing

Als je in staat bent om jezelf te sturen, kun je anderen ook coachen om het beste uit zichzelf te halen. Dit doe je door doelmatig te werk te gaan, assertief te zijn en open te communiceren. Wanneer je alleen weet wat je wilt bereiken, zonder dat je een duidelijke visie hebt over de weg ernaartoe, kunnen mensen al snel verdwaald raken. Wees daarom niet alleen resultaatgedreven, maar ook strategisch. Een goede organisatie en planning is het halve werk. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is en kent iedereen zijn eigen plaats in de groep.

Over Smart Steps

Wil je graag wat begeleiding bij het ontwikkelen van jouw leiderschapskwaliteiten? Bij Smart Steps krijg je inzicht in jouw vaardigheden met coaching voor professionals. Met behulp van paarden en coaches ontdek je hoe je je gedrag en houding effectief in kunt zetten om jezelf en anderen te motiveren en om de allerbeste prestaties te leveren.