fbpx

Hoe is de dynamiek binnen jouw team?

Hoe is de dynamiek binnen jouw team?

Ik herinner mij nog goed toen ik interim HR professional was, bij verschillende bedrijven, de dynamiek ver te zoeken was! Alles liep prima hoor, maar echt een goede flow of gewoon echt goed ging het niet! Ik kon me dus goed inleven in de vraag van Fred (manager van een afdeling met 22 mensen). Hij had het gevoel dat de dynamiek binnen zijn team wel wat “dynamischer” kon. Op deze manier stroomt de energie weg van de afdeling, dus Fred wil iets doen om meer beweging te krijgen in zijn team.

dynamiek

Paardencoaching

Ik heb hem uitgenodigd om eens te komen kijken of hij beweging kon krijgen bij de paarden. Het eerste wat Fred tegen mij zei ik heb helemaal geen ervaring met paarden, hoe gaan wij dit doen? Ik kon Fred gelijk geruststellen dat die helemaal niet nodig is en hij gewoon kon komen ervaren. Een week later kwam Fred bij ons binnen lopen, beetje onwennig maar hij had er veel zin in wat duidelijk aan hem te zien was. Na een kennismaking met de paarden had Fred gekozen om met Unieta aan de slag te gaan. Unieta is een lieve dame en weet precies wat zij wilt, een mooie metafoor voor het team. Het team is volgens Fred ook lief, goed gestemd en geven duidelijk aan als zij iets wel of niet willen.

Duidelijkheid

Fred nam Unieta mee naar de bak en zij liep braaf met hem mee de bak in. In de bak gaf ik Fred aan dat hij Unieta mocht los maken zodat zij los door de ruimte kon lopen. Na een gesprek tussen mij en Fred, vroeg ik Fred om Unieta in beweging te krijgen. De opdracht was letterlijk om met haar in verbinding te komen en samen door de bak te lopen zonder haar te dwingen of aan te raken. Op dat zelfde moment gaat Unieta stok stijf staan en verzet geen pas mee. Wat Fred ook probeert Unieta doet helemaal niets meer. Na 10 minuten komt Fred naar mij toe en zegt het lukt gewoon niet, ik stop ermee! Ik vraag aan Fred of het herkenbaar is wat er gebeurd. Fred geeft aan dat hij soms wel wat snel kan opgeven en na een paar minuten met elkaar in gesprek kwam hij er achter dat dit precies gebeurd in zijn team. Hij krijgt zijn team niet in beweging wat hij ook probeert en in plaats van met zijn team te praten over wat er gebeurd gaat hij het werk zelf doen. Unieta stond overduidelijk voor zijn hele team en op dat moment was hem duidelijk wat er gebeurd op de werkvloer.

Dynamiek in het team

Met dit inzicht is Fred gaan experimenteren hoe een andere houding, gedrag en energie kan bijdragen om Unieta in beweging te krijgen en indirect zijn team. Na het experimenteren kwam Fred er achter dat hij met een andere houding en energie Unieta wel in beweging kreeg. Dit heeft hij mee genomen naar de werkvloer en binnen een paar weken heeft Fred een dynamischer team neer gezet. De teamleden hebben aangegeven dat ze meer werkplezier hebben gekregen.

Metafoor

Net als Fred lopen managers soms vast op bepaalde onderwerpen. Het paard is een mooie metafoor voor een bedrijf, team en medewerker en geeft inzichten in situaties waarin je vast kan komen te zitten. Is dit herkenbaar voor jou of wil jij je leiderschapskwaliteiten verbeteren? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.