fbpx

Eerste stap naar meesterschap? Zelfkennis!

Eerste stap naar meesterschap? Zelfkennis!

Iedereen heeft bepaalde natuurlijke kwaliteiten, ook jij. Maar weet jij deze wel te benutten? Lukt het jou om verder komen in je werk, heb je controle over je eigen leven en zet jij de stappen die je wilt? Zelf noem ik dit ‘meestering’. Oftewel: het meester worden van jouw kwaliteiten zodat je ze ten volle kunt inzetten. Maar om ‘meester’ te kunnen worden, moet je wel wat werk verzetten. Daarvoor heb ik bij Smart Steps een stappenplan gecreëerd waarmee je in vijf stappen meestering beheerst. In deze reeks bespreek ik in ieder artikel een stap. De eerste? Dat is werken aan zelfkennis.

Zelfkennis

De signalen

Misschien herken je het wel. Je komt thuis na je werk en ploft neer op de bank. Je voelt je leeg. Steeds vaker voelen de dagen onbevredigend. Ook al heb je een prima baan, toch lijkt er iets te missen. Dit kan een signaal zijn dat je het inzicht mist om zelf de teugels in handen te nemen over je (werkende) leven.

De eerste stap

Door persoonlijk meesterschap leer je zelf de regie te nemen in plaats van een speler te zijn in iemand anders’ plan. Het ontwikkelen van zelfkennis is daarin een fundamentele eerste stap. Fundamenteel, want zelfkennis fungeert als de fundering waarop je de rest van je plan gaat bouwen. Wanneer je weet wie je bent, wat jou beweegt en wat jou onderscheidt van anderen voorkomt dat stress en spanningen. Je kunt immers van jezelf op aan. Ook weet je waar je sterke en zwakke punten liggen. Dit maakt het makkelijker om van je fouten te leren en om valkuilen te ontwijken. Op die manier draagt zelfkennis bij aan het maken van de juiste keuzes op basis van jouw kwaliteiten, interesses, valkuilen en uitdagingen.

Wie ben jij?

Wie of wat zie jij als je in de spiegel kijkt? En wees eens eerlijk: is jouw antwoord niet te oppervlakkig? Veel mensen beantwoorden de vraag met: ik ben moeder, vader, partner of collega. Maar dat is je ról, en die rollen hoeven niet te bepalen wie je bént. Op zoek gaan naar een dieper begrip van jezelf kan lastig zijn. Veel mensen lopen vast. Maar zonder diepgaandere zelfkennis kun je geen stappen vooruit zetten. En zo loop je risico op veel gemiste kansen.

Eigen handleiding

Maar hoe ontwikkel je die zelfkennis? Bij de eerste stap uit het stappenplan gebruiken we daarvoor een effectieve tool: maak je eigen handleiding. Verwacht jij van jezelf dat je zonder handleiding weet hoe je bijvoorbeeld een nieuw computerprograma moet gebruiken? Nee? Waarom verwacht je dat dan wel van jezelf, terwijl een mens nog veel ingewikkelder in elkaar zit!

Niets is fout

In deze handleiding is niets fout. Het is een methode om de eigen persoonlijkheid helder in kaart te brengen. Begin met het stellen van simpele vragen. Waar ben ik goed in? Wat kan beter? Wat vind ik leuk om te doen? Reflecteer ook op je jeugd, je bent immers gevormd door je jongere jaren. Wat wilde ik vroeger worden? Naar wie keek ik op? Waar was ik bang voor? Door aan de hand van deze vragen een gesprek met jezelf te voeren, kom je tot inzichten en nieuwe ontdekkingen die je in je handleiding kunt opnemen en waar je in volgende stappen naar terug kunt kijken.

Over Smart Steps

De reis naar meesterschap is spannend, leuk, uitdagend. Daar kun je misschien wel wat hulp bij gebruiken. Graag sta ik jou bij Smart Steps bij. Door één op één aan de slag te gaan, ligt de volle focus op jou. Je gaat jezelf beter begrijpen, maar komt jezelf ook tegen, wat helemaal niet erg is. We ontdekken hoe we de cirkel van meesterschap rond kunnen maken. Word meester over jezelf en je leven!